Yin Yoga

Yin yoga is een zachte, langzame, meditatieve vorm van yoga, maar daarom geen passieve yoga wat bij Restoratieve yoga wel het geval is.

De houdingen worden voor langere tijd vastgehouden, meestal 3-5 minuten, maar het kan zelfs nog langer. Hierdoor ontstaat er een (lichte) weerstand in de gebieden waarvoor de houding bedoeld is. 
De spieren ontspannen zoveel mogelijk, mede met behulp van props om het lichaam te ondersteunen. Door deze houdingen langer aan te houden,treedt er effect op in de dieperliggende delen van het lichaam en wordt het bindweefsel gestimuleerd, dat zich bevindt rondom bv. spieren en gewrichten. Na elke pose ga je in een rebound liggen, een ontspannen houding én kan je voelen wat een houding met je lichaam gedaan heeft.

De drie hoofdprincipes

  • Je komt in een houding en voelt je eerste grens. Waar kun je blijven voor een aantal minuten?
  • Je wordt stil. Om door te dringen tot de weefsels die dieper in je lichaam liggen word je stil en houd je de spieren zacht.
  • Je houdt de houding voor langere tijd vast, zodat je weefsels de tijd krijgen en je kunt observeren wat zich aandient.

Waar is yin yoga goed voor?

  • Een yin yogales is dus goed voor alle fascia, de gewrichten, het bindweefsel, de ligamenten en de doorbloeding van de botten.  Het kalmeert het zenuwstelsel. 
  • Yin yoga stimuleert ook je energetische lichaam, doordat bepaalde meridianen worden gestimuleerd in de houdingen.
Wanneer je het dagelijks leven als “druk” ervaart dan is yin yoga een fantastische vorm als tegenhanger.  
  • Doordat een houding voor langere tijd wordt aangehouden wordt, is er tijd om grenzen te ontdekken.  Stil te worden en dieper te voelen wat er is in het lichaam. Er is focus op mindfulness en ademhaling in de houdingen, waardoor enige opgekomen weerstand geobserveerd kan worden. 
  • De stilte en zachtheid kunnen je bij jezelf brengen en zo de je hebt tijd om te zien welke inzichten er soms naar boven komen. 
  • Tijd om te oefenen met compassie voor jezelf en jouw proces. 
  • Tijd om te luisteren naar jouw lichaam en naar wat het nodig heeft.

Hoewel het een zachte en langzame vorm van yoga is betekent dit niet dat het ook altijd gemakkelijk is. 


Yin Yoga

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x