Hatha yoga

HATHA YOGA is de meest ouderwetse en traditionele yogastijl. Het is ontwikkeld om de geest en het lichaam gezond te houden. Om sterker en fitter te worden en om de interne organen te stimuleren. Het voorkomt en verwijdert stress!

Hatha yoga wordt gekarakteriseerd door ademhalingsoefeningen (Pranayama), lichamelijke oefeningen (Asana) die enige tijd worden aangehouden, afgewisseld met de nodige relaxaties (Shavasana). Oorspronkelijk werd het enkel beoefend door monniken die dagelijks aan het mediteren waren en milde lichamelijke oefening nodig hadden om het lichaam gezond te houden. Nu is Hatha yoga er voor iedereen die controle wil krijgen over het lichaam, geest en prana ( de levensenergie).

Hatha yoga vormt de basis waaruit andere yogastijlen zijn uit voortgekomen. Omdat het door de jaren heen steeds populairder werd, werden modernere yoga poses ontwikkeld.

Letterlijk vertaald vanuit het sanskriet betekend hatha ‘koppig’.

Even de voordelen van (hatha) yoga op een rijtje:

  • Yoga voorkomt en verwijdert stress doordat het parasympathisch zenuwstelsel wordt geactiveerd.
  • Tijdens een yogasessie gaat het aantal ademhalingen naar beneden waardoor we minder zuurstof gebruiken en meer stikstof afvoeren. Het optimaliseert zo de zuurstofvoorziening voor het ganse lichaam. Zuurstof gaat dus niet enkel naar het hart en de spieren maar ook naar alle organen en klieren.
  • Het verhoogt je metabolisme, meer dan bij elke andere sport.
  • Het harmoniseert de endocriene afscheiding en brengt daardoor balans in alle emoties.
  • Hatha yoga optimaliseert de werking van onze gewrichten; de soepele bewegingen zorgen voor een betere verdeling van het synoviaal vocht in de gewrichten. Dus GEEN overbelaste spierengroepen, pezen of gewrichten.
  • Yoga voert toxines af uit het lichaam, zoals melkzuur dat opgestapeld kan worden in onze spieren na een fysieke inspanning.
  • Yoga geeft innerlijke bewustwording en stimuleert de samenwerking tussen lichaam en geest.


Hatha yoga

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x